Το ποπκόρν σε αντίθεση με τα άλλα σνακς, κάνει καλό στην υγεία, επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα από τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες.
Είναι τόσο μεγάλη η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που συγκρίνεται με εκείνη που υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά. Στα νέα δεδομένα που παρουσίασε έρευνα από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία, ανέφερε ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο ποπκόρν είναι περισσότερο ευεργετικές από των φρούτων και των λαχανικών για έναν λόγο. Το ποπκόρν περιέχει μόνο 4% νερό, ενώ στα φρούτα και λαχανικά, όπου το νερό φθάνει το 90%, οι πολυφαινόλες είναι πιο διαλυμένες και άρα λιγότερο ευεργετικές.
Υπάρχει όμως και η φλούδα του ποπκόρν (εκείνη που καμιά φορά σφηνώνει ανάμεσα στα δόντια μας, όταν το τρώμε), η οποία κρύβει πολλά ευεργετικά μυστικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλούδα του ποπκόρν, στην πραγματικότητα είναι το πιο υγιεινό μέρος, επειδή περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών και ινών. Συνολικά, η νέα έρευνα έδειξε ότι το ποπκόρν περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από τους ξηρούς καρπούς και έως 15 φορές περισσότερες σε σχέση με τα τσιπ τορτίγια και τα πλήρη δημητριακά. Μια μερίδα ποπκόρν περιέχει έως 300 mg πολυφαινολών έναντι 114 mg μιας μερίδας γλυκού καλαμποκιού και 160 mg μιας μερίδας φρούτων (κατά μέσο όρο).
Είναι τόσο μεγάλη η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που συγκρίνεται με εκείνη που υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά. Στα νέα δεδομένα που παρουσίασε έρευνα από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία, ανέφερε ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο ποπκόρν είναι περισσότερο ευεργετικές από των φρούτων και των λαχανικών για έναν λόγο. Το ποπκόρν περιέχει μόνο 4% νερό, ενώ στα φρούτα και λαχανικά, όπου το νερό φθάνει το 90%, οι πολυφαινόλες είναι πιο διαλυμένες και άρα λιγότερο ευεργετικές.
Υπάρχει όμως και η φλούδα του ποπκόρν (εκείνη που καμιά φορά σφηνώνει ανάμεσα στα δόντια μας, όταν το τρώμε), η οποία κρύβει πολλά ευεργετικά μυστικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλούδα του ποπκόρν, στην πραγματικότητα είναι το πιο υγιεινό μέρος, επειδή περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών και ινών. Συνολικά, η νέα έρευνα έδειξε ότι το ποπκόρν περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από τους ξηρούς καρπούς και έως 15 φορές περισσότερες σε σχέση με τα τσιπ τορτίγια και τα πλήρη δημητριακά. Μια μερίδα ποπκόρν περιέχει έως 300 mg πολυφαινολών έναντι 114 mg μιας μερίδας γλυκού καλαμποκιού και 160 mg μιας μερίδας φρούτων (κατά μέσο όρο).
Το ποπκόρν ίσως είναι το τέλειο σνακ. Είναι το μόνο που περιέχει 100% ανεπεξέργαστα πλήρη δημητριακά. Όλα τα άλλα είναι επεξεργασμένα και διαλυμένα με άλλα συστατικά. Ακόμα και στα λεγόμενα πλήρη δημητριακά, αυτό ισχύει μόνο για το 51% του βάρους τους. Ενώ στο ποπκόρν μία μερίδα καλύπτει πάνω από το 70% της ημερήσιας κατανάλωσης πλήρων δημητριακών. Ο μέσος άνθρωπος τρώει μόνο τη μισή αναγκαία ποσότητα πλήρων δημητριακών μέσα στη μέρα και έτσι το ποπκόρν μπορεί να συμπληρώσει την ποσότητα που λείπει και μάλιστα με πολύ ευχάριστο τρόπο, δήλωσαν οι επιστήμονες.
Προσοχή όμως γιατί μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος που το ποπκόρν μαγειρεύεται, ετοιμάζεται και σερβίρεται. Αν είναι μαγειρεμένο με πολύ λάδι ή με κακής ποιότητας βούτυρο, όπως συχνά συμβαίνει στους κινηματογράφους και αν επιπλέον, είναι βουτηγμένο στο αλάτι, τότε περιέχει άφθονα λίπη και θερμίδες και δεν κάνει καλό στην υγεία. Το ιδανικό είναι να φτιάχνει κάποιος το ποπκόρν στο σπίτι του, με υλικά που ξέρει και όχι στον φούρνο μικροκυμάτων γιατί πάλι αυξάνονται το λίπος και οι θερμίδες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε καμία περίπτωση το ποπκόρν δεν αποτελεί υποκατάστατο των φρούτων και λαχανικών, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να περιέχει μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς αυτά περιέχουν βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες, που δεν υπάρχουν στο ποπκόρν.
Προσοχή όμως γιατί μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος που το ποπκόρν μαγειρεύεται, ετοιμάζεται και σερβίρεται. Αν είναι μαγειρεμένο με πολύ λάδι ή με κακής ποιότητας βούτυρο, όπως συχνά συμβαίνει στους κινηματογράφους και αν επιπλέον, είναι βουτηγμένο στο αλάτι, τότε περιέχει άφθονα λίπη και θερμίδες και δεν κάνει καλό στην υγεία. Το ιδανικό είναι να φτιάχνει κάποιος το ποπκόρν στο σπίτι του, με υλικά που ξέρει και όχι στον φούρνο μικροκυμάτων γιατί πάλι αυξάνονται το λίπος και οι θερμίδες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε καμία περίπτωση το ποπκόρν δεν αποτελεί υποκατάστατο των φρούτων και λαχανικών, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να περιέχει μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς αυτά περιέχουν βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες, που δεν υπάρχουν στο ποπκόρν.
No comments:
Post a Comment