5.4.12

Οικονομία βενζίνης - ανεφοδιασμός


Διαβάστε τέσσερις απλές συμβουλές που μπορεί να κάνουν το ρεζερβουάρ σας να μην αδειάζει με την ταχύτητα του φωτός. Ειδικά τώρα που η τιμή της βενζίνης κοντεύει τα 2 ευρώ και έρχονται και νέες αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα.

1) Γεμίστε το όχημά σας νωρίς το πρωί που η θερμοκρασία του εδάφους είναι χαμηλή. Σ' όλα τα πρατήρια βενζίνης οι δεξαμενές είναι υπόγειες. Άρα, όσο πιο κρύο είναι το έδαφος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του καυσίμου. Αν γεμίσετε απόγευμα ή βράδυ, το λίτρο σας δεν θα είναι ακριβώς ένα λίτρο αλλά λιγότερο από αυτό.

2) Όταν γεμίζετε ο ίδιος (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά σε όσους ζουν στο εξωτερικό) σε self service πρατήριο, μη βάζετε την αντλία στην υψηλή ταχύτητα. Από τις τρείς ταχύτητες - ρυθμίσεις, χαμηλό, μεσαίο και υψηλό, μόνο το χαμηλό ελαχιστοποιεί τους ατμούς που δημιουργούνται από την βενζίνη. Σε όλες οι μάνικες προκαλείται μια επιστροφή ατμού. Αν γεμίζετε στο γρήγορο ένα μέρος του καυσίμου που πηγαίνει στο ρεζερβουάρ γίνεται ατμός βενζίνης. Αυτός ο ατμός απορροφάται επάνω γυρίζει πίσω στην υπόγεια δεξαμενή του βενζινάδικου κι έτσι στην πραγματικότητα παραλαμβάνετε λιγότερο καύσιμο.

3) Πολύ σημαντικό είναι να κάνετε ανεφοδιασμό όταν το απόθεμα βενζίνης σας είναι περίπου στη μέση. Διότι όσο περισσότερο καύσιμο έχετε στο ρεζερβουάρ σας τόσο λιγότερος αέρας υπάρχει στο διαθέσιμο χώρο του. Η βενζίνη εξατμίζεται γρηγορότερα από ότι μπορείτε να φανταστείτε.

4) Αν την ώρα που εισέρχεστε στο βενζινάδικο δείτε να γίνεται ανεφοδιασμός του από βυτιοφόρο μη γεμίζετε. Είναι πολύ πιθανό το καύσιμο αυτό να έχει ανακατευτεί κατά τον ανεφοδιασμό μαζί τα ακάθαρτα συστατικά που συνήθως κάθονται στον πάτο της δεξαμενής.  

No comments: